Oman työn kehittäminen
Koetko, että olet tehnyt samaa työtä samoilla työtavoilla jo vuosia? Olisiko nyt aika tuikata pieni piristysruiske ja opetella vaikkapa jokin uusi taito tai vallata jokin uusi alue työpaikalla, ottaa kenties organisaation some paremmin haltuun tai kehittää yritysten välinen yhteistyö uudelle tasolle?
Työnteko on molemminpuolista vaikuttamista asioihin. Työntekijä ei voi jatkuvasti vaatia oikeuksia työnantajalta vaan hänenkin on kannettava kortensa kekoon organisaation ja erityisesti omien toimintatapojensa kehittämiseksi.
Puhu ideoistasi rohkeasti esihenkilölle ja ehdota uusia ideoita tai keinoja parantaa sinun tai koko tiimin työtapoja. Aloita rakentava keskustelu kehittämisideoistasi. Voit myös itse parantaa omia työnteon tapojasi ja kehittyä tehokkaammaksi omien tehtäviesi parissa. Työskenteletkö eniten työpaikalla, mutta koet siellä olevan häiriötekijöitä liiaksi? Varaa työpaikalta rauhallinen tila omaan käyttöösi ja keskity vain omiin tehtäviisi äläkä anna työkavereiden häiritä sinua, joskus sähköpostittelu saattaa olla työrauhan kannalta parempi ja kohteliaampi tapa kuin ovelta ovelle ramppaaminen. Jos taas työskentelet kotona ja koet kotona työskentelyn liian pätkittäiseksi muiden häiriötekijöiden vuoksi, varaa itsellesi tarkat työnteon ajat ja keskity se aika vain työntekoon ja minimoi muut asiat ympärilläsi. Varaa ajat tauoille ja noudata myös niitä.
Työkuorman keventämiseksi on hyvä keino ottaa käyttöön muistilista, jolloin asiat on kirjoitettuna muistiin ja pois kuormittamasta omaa muistia. Muistilistalla minimoit myös asioiden unohtelua.
Mieti miten viestität ja vaihdat tietoa. Lähetätkö liikaa ja liian pitkiä sähköposteja? Pommitatko aina samoja henkilöitä yksittäisillä viesteillä? Pohdi ennen viestin lähetystä onko viestisi varmasti tarpeellinen ja viekö se sinun tehtävääsi eteenpäin. Miten paljon soitat työpuheluita? Jutteletko niissä muutakin kuin aiheeseen liittyvää? Joskus muunlainenkin keskustelu on piristävää, mutta myös aikamoinen aikavaras.
Sovitko palavereita liiankin pienistä aiheista? Ota lähimpien työkavereiden kanssa käyttöön vaikka viikkopalaveri, johon on kerätty viikon aikana selvitettävät yhteiset asiat. Palaverit, niiden sopiminen ja toteuttaminen vievät paljon aikaa, joten palaveeraa vain jos on pakko, kuten isompien ja vaikuttavampien asioiden tiimoilta. Sovi pienemmät asiat sähköpostilla, sillä niihin vastaaminen on joustavampaa eikä sido monia työntekijöitä samaan aikaan.
Tehosta palaverikäytänteitä ja jätä turha jaarittelu virallisista kokouksista pois. Siirtykää nopeasti asiaan, käsitelkää asia ja siihen liittyvät kysymykset tehokkaasti ja siirtykää asian käisttelyn jälkeen päätöksentekovaiheeseen. Kokouksissa ja palavereissa esityslistat, epävirallisetkin, auttavat asiassa pysymisessä.
Tarkkaile myös kiirettäsi, onko se aitoa vai itse kehitettyä? Jo pelkkä ”Minulla on kiire!” -mantran hokeminen jo saa olon tuntumaan kiireiseltä. Kokeile vaikka viikon ajan, ettet hoe lainkaan kiirettäsi ja huokaile tuskissasi, jo siinä ajassa huomaat todennäköisesti, että kiire on usein itse kehitettyä ja seurausta huonosti organisoidusta kalenterista ja työajasta.
Miltä kuulostaisi, että olisit viikon ”Meilien aloittamislakossa”? Viikon aikana et siis aloita itse uusia sähköpostiviestejä tai -ketjuja. Onko se mahdollista? Minkälaisia tunteita se herättää? Kokoatko kenties viikon aikana kertyneet kysyttävät ja selvitettävät asiat listaan ja purat listan seuraavan viikon alussa, moniko asia niistä on enää tarpeellinen, onko vielä tarvetta lähettää kyseistä viestiä? Kokeile!