Kenen eduksi on uupunut työntekijä? Esihenkilö; Poimi vinkit tiimisi jaksamisen tukemiseen

Meidät tunnolliset suomalaiset on opetettu venymään äärirajoille työelämässä ja olemaan aina se tunnollisin työntekijä tai yrittäjä, jolle työtä tehdessä vain paras on kyllin hyvää. Hän yleensä suorittaa elämää ja työelämää, joka pidemmällä aikavälillä johtaa väsymykseen ja uupumukseen.

Usein työntekijä ei itsekään tunnista uupumuksen merkkejä vaan järjestää itselleen liian tiukan aikataulun ja alkaa voida huonosti niin fyysisesti kuin henkisesti. Unettomuus, stressi, muistiongelmat ja tunteiden säätelyn vaikeus ovat ensimmäisiä merkkejä alkavasta uupumuksesta. Myös kyynisyys, katkeruus, itkuisuus, tyytymättömyys ja muiden aliarvioiminen saattavat lisääntyä. Tässä vaiheessa tilanne on jo melko akuutti ja se tulisi edes jonkun toimesta saada pysäytettyä. Pysäyttäjä voi olla työkaveri, esihenkilö tai läheinen.

Jokainen työntekijä käyttäytyy uupumustilanteessa eri lailla, riippuen esimerkiksi omista aiemmista kokemuksistaan, tunteidensäätelykyvystään ja resilienssistään.

Uupunut työntekijä on kuormittava myös työyhteisölle, sillä hänen käytöksensä muita työntekijöitä kohtaan saattaa muuttua haastavaksi tai jopa kyyniseksi ja kuormittavaksi. Uupunut työntekijä voi kuormittaa muita työntekijöitä joko omilla työtehtävillään, omilla huolillaan tai luoda kauhuskenaarioita asiasta kuin asiasta. Yksi uupunut työntekijä voi uuvuttaa koko työyhteisön.

Mitä pidempään uupumus jatkuu, sitä vaikeampi sitä on tunnistaa ja sen työläämpää siitä on toipua. Siksi uupumuksen oireita kannattaisi jokaisen opetella tunnistamaan jo etukäteen, jotta osaisi itse jo nopeasti hakea apua käsistä liukuvaan tilanteeseen.

Yksilökeskeinen näkökulma ei yleensä ole riittävä hoito uupumukseen vaan uupumuksen hoitoon ja erityisesti sen estämiseen koko työyhteisössä tarvitaan niin johdon, esihenkilön kuin koko työyhteisönkin tukea ja halua muuttaa totuttuja työtapoja. Hallinnan tunne työtehtävissä on keskeinen tekijä ennaltaehkäisemään työuupumusta. Joskus se saattaa vaatia työtehtävien uudelleen organisointia tai vastuualueiden uudelleen jakamista.

Työuupumuksesta on mahdollista palautua entistä viisaampana työntekijänä!

 

5 alkavan uupumuksen merkkiä:

-Väsymys ja univaikeudet lisääntyvät

-Vapaa-aika ei enää palauta vaan työasiat pyörivät mielessä myös vapaa-ajalla

-Käytös muuttuu kireämmäksi ja tunteiden säätely vaikeutuu

-Työnteko on menettänyt merkityksensä, jopa työpaikan vaihtoa harkitaan

-Asiat ja työtoverit tylsistyttävät ja elämä kokonaisuudessaan näyttää synkältä

 

Esihenkilö, näin edistät tiimisi työhyvinvointia:

-Luo sosiaalisesti kestävä työympäristö, ole luotettava ja anna arvostusta

-Kuuntele työntekijöitä ja tunnista heidät käytösmuutoksensa herkällä korvalla

-Lisää mahdollisuuksia onnistumisiin työelämässä

-Ole kohtuullinen jakaessasi työtehtäviä

-Panosta itsesi ja työntekijöidesi jaksamiseen ja hyvinvointiin, luo hyviä hetkiä



Edellinen
Edellinen

Siedä keskeneräisyyttä

Seuraava
Seuraava

Työn, työajan ja työnkuvan muokkautuvuus